top of page

Waar komt whisky vandaan?

De kunst van het maken van whisky is ontstaan in Ierland en door monniken is de kennis van het destilleren overgebracht naar Schotland. Het is daarom verrassend dat juist de Schotse whisky commercieel zo populair is geworden. Een verklaring hiervoor kan zijn door de verschillende regelingen tussen de landen. Zo werd er bijvoorbeeld in Ierland meer belasting over geheven en strenger gereguleerd dan in Schotland. Het zou ook kunnen komen omdat er destijds weinig kapitaal was om nieuwere en grotere destilleerderijen op te zetten in Ierland. Ook dankzij de kleine ondernemende families in Schotland in de achttiende eeuw is de populariteit van de Schotse whisky zo snel gegroeid. Deze handelaren namen goede blends van de lokale markt en verspreidden deze naar Amerika en uiteindelijk wereldwijd.

 

De Schotse single malt whisky is de meest bekende en meest voorkomende whisky. Maar binnen de Schotse whisky’s zijn er veel verschillende soorten. Het begint bij de regio waar de whisky geproduceerd en gebotteld is. Zoals de figuur hier boven te zien is, wordt er een onderscheid gemaakt tussen zes verschillende regio’s namelijk: Highlands, Lowlands, Speyside, Islands, Islay en Campbeltown. Elke regio heeft zijn eigen unieke whisky’s met unieke smaken. Doordat onder andere het water, de lucht en de soort brandstof die gebruikt wordt verschilt per regio, zorgt dit ervoor dat hierdoor alleen al verschil in smaak kan ontstaan. Iedere destilleerderij heeft zijn eigen unieke whisky’s. In de afbeelding zijn een aantal van de bekendste destilleerderij aangegeven.

 

De whisky’s uit de Lowlands kenmerken zich door de zoetere en zachtere smaak. Ze zijn zelden rokerig omdat er heel weinig turf gebruikt wordt. De whisky’s van de Highlands hebben interessante aroma’s die per whisky heel erg afhankelijk zijn van de ligging. In de Speyside bevinden zich de meeste destilleerderijen. In dit gebied is er een overvloed aan vers water, gerst en turf. De smaken die kenmerkend zijn voor de Speyside zijn honing, vanille, zoethout en heide.  De whisky’s van de Islands hebben vaak een zilte smaak door de zee lucht. Per eiland zijn er natuurlijk ook verschillen. Het eiland Islay wordt altijd apart genoemd omdat de smaken van de whisky’s die hier gemaakt worden vaak gekenmerkt worden door de invloed van turf, zeewier en jodium. Campbeltown is een schiereiland waar nog maar een enkele destilleerderijen zijn. Deze hebben vaak een speciale zilte smaak.

bottom of page